Mijn boekenkast deel 1: tekenen en schilderen

Inmiddels heb ik mijn studeerkamer ingericht: boekenkast op zijn plek, bureau op orde, tekenspullen binnen handbereik…De mensen in mijn omgeving weten wat voor verbouwing ik en vriendlief achter de rug hebben. Nu ik mijn ruimte weer heb om te schrijven, te tekenen en te lezen, voelt alles wat meer op zijn plek. Goed, lang verhaal: vandaag begin ik met de boekenkast. Ik heb een ware boekentick, dus in fases presenteer ik mijn boekenkast!

Teken- en schilderboeken
1. Het complete handboek Tekenen en Schilderen
goede banner handboek tekenen en schilderen
Mijn collectie is begonnen met een boek die ik van mijn opa heb gekregen: het complete handboek Tekenen en Schilderen, geschreven door Brian Bagnall en uitgegeven door Cantecleer. Er is tegenwoordig een meer recente uitgave (juni 2003) te koop, bij bol.com.

Ongetwijfeld kun je bij een goede kringloop of via marktplaats ook dit boek tegenkomen in een eerdere uitgave en vaak voor een prikje. Ik heb inmiddels voor een tweede keer het boek aangeschaft: één voor school en één voor thuis.
Het boek is aan te raden omdat het geschreven is voor jong en oud, beginner of gevorderde. In het boek worden alle materialen besproken, stap-voor-stap opdrachten aangereikt om te oefenen, alle bekende teken- en schilderbegrippen uitgelegd en ook nog een stuk kunstgeschiedenis aan elk hoofdstuk toegevoegd. Nog een pluspunt: het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en handgemaakte illustraties. Ik gebruik het boek nog steeds!
Koop bij bol.com

2. Beginnersboeken – serie uitgeverij Könemann

goede banner könemann
Uitgeverij Könemann heeft een hele betaalbare serie beginnersboeken. Tot nu toe heb ik de volgende boeken in mijn kast te staan: aquarel voor beginners, perspectief voor beginners, schilderen met olieverf voor beginners en pastel tekenen voor beginners. Wanneer ik mij verdiep in bepaalde materialen schaf ik altijd diverse boeken aan. De boeken van Könemann zijn leuk: diverse materialen worden besproken, uitleg begrippen en een aantal stap-voor-stap opdrachten. De stap-voor-stap opdrachten zijn wel in een eigen handschrift geschilderd of getekend door een kunstenaar. Voor een beginner ben je dan gauw afgeleid door de manier van tekenen en schilderen. Het niveau van de opdrachten is erg hoog en niet realistisch. In vier stappen is het niet mogelijk om als een Rembrandt mensen te kunnen schilderen. Voordat je gaat verdiepen in bepaalde materialen is het raadzaam om eerst goed de basisbegrippen tekenen en schilderen te oefenen. Gebruik deze boeken dan ook naast een basisboek. De prijs is dan weer vriendelijk: de meeste boeken uit deze serie scoor ik voor vier euro (!) bij een plaatselijke boekhandel in de opruiming.
Koop bij bol.com

3. Hoe teken ik perspectief – Tirion Art
goede banner hoe teken ik perspectief
Een betaalbare boekenserie met een goede prijs-kwaliteit verhouding. De boeken van Tirion Art zijn beknopt, rijk geïllustreerd met gemiddeld zo’n 200 tekening per boek.
Het verschil met andere boeken is dat elk onderwerp echt wordt uitgediept. Perspectief tekenen is een lastig onderwerp, omdat perspectief op allerlei onderwerpen van toepassing is. In een basis handboek tekenen en schilderen wordt perspectief vaak beperkt met het tekenen van huizen in een één- of tweepuntsperspectief. Hoe teken ik perspectief behandeld allerlei onderwerpen in perspectief: voertuigen, voorwerpen en ga zo maar door. Op school gebruik ik ook graag deze boeken tijdens de tekenles of de leerling pakt het boek zelf al uit de kast. Bij bol.com worden de boeken voor 8,99 euro per stuk aangeboden. De serie boeken is uit te breiden met de volgende onderwerpen: natuur, mensen, dieren en wilde dieren. Nog een pluspunt: alle illustraties zijn gemaakt door een en dezelfde tekenaar, Felix Lorenzi.
Koop bij bol.com

4. De magie van olieverf – Tirion Art
goede banner magie van olieverf
Opvallend dat ik eigenlijk veel boeken van dezelfde uitgever in de kast heb te staan. Het was mij nog niet eerder opgevallen. Het boek ‘de magie van olieverf’  is een goed basisboek voor het leren schilderen met olieverf. Ik heb het boek zelf aangeschaft tijdens een cursus olieverf schilderen. De stap-voor-stap voorbeelden zijn goed, vooral ook het onderwerp kleur wordt bij elke opdracht goed behandeld. Bij het schilderen van een appel worden een aantal kleuren aangeraden om een appel mee te schilderen. Nou is olieverf schilderen wel een ingewikkelde techniek, aan te raden is om ook les te krijgen in olieverf schilderen en wederom een basisbeheersing begrippen tekenen en schilderen.
Koop bij bol.com

5. Anatomie voor de kunstenaar – Rob de Ridder
goede banner anatomie boek
Het menselijk lichaam is het meest complexe onderwerp. Een mens is asymmetrisch qua uiterlijk, bestaat uit botten, spieren en organen… De bouw van het menselijk lichaam is noodzakelijk om te begrijpen, wanneer je wilt verdiepen in het tekenen en schilderen van het menselijk lichaam. Het gaat niet alleen om de proportieleer hoe bijvoorbeeld het onderlichaam in verhouding staat tot het bovenlichaam. Het gaat ook om hoe een bovenbeen in proportie staat tot het onderbeen, inclusief gewrichten, spieren en botten. Het boek laat je zien hoe het menselijk lichaam is opgebouwd: per hoofdstuk wordt een lichaamsdeel ontleed in spieren botten.
Koop bij bol.com

[fbshare]

Share Post :

More Posts

Leave a Reply