Mijn boekenkast deel 2: tekenen en schilderen

Iedereen heeft volgens mij wel een Billy (ikea boekenkast) thuis te staan. Mijn Billy staat slechts twee weken te pronken op mijn werkkamer, vol met boeken en mappen….en ik overweeg nu al weer om er nog één aan te schaffen voor nog meer boeken. Ik heb een boekentick, net zoals sjaals, tassen en schoenen trouwens. Mijn meest verantwoorde ‘tick’ deel ik vandaag weer! Slechts drie boeken, maar zeker de moeite waard om door te nemen:

Teken- en schilderboeken
6. Kleur – Royal Talens
banner kleur royal talens boek
Wie de macht in handen heeft van het kleuren mengen, kan (bijna) alles tekenen en schilderen. Licht en kleur is het allerbelangrijkste in een tekening en schilderij. De eerste waarneming, indruk en sfeer.
Royal Talens is een merk op het gebied van teken- en schildersspullen en heeft een mooi compact boekje uitgebracht. In het boekje wordt het volgende uitgelegd: kleuren en pigmenten, (optisch) mengen, kleurencirkel, verzadiging, ruimtesuggestie en nog veel meer. Plus voor een zeer bescheiden prijs van 1,50 per boekje. De moeite waard! Mijn boekje heb ik gekocht bij een hobbywinkel. Maarrr….online staat een gratis versie van dit boekje en die vind je hier!

7. Zo leer ik mensen tekenen, een complete gids – John & Jody Raynes
banner zo leer ik mensen tekenen
Dit boek heb ik gekregen van mijn ouders op mijn verjaardag. Destijds zat ik in de eerste klas van het middelbaar onderwijs en ik wou mij meer verdiepen in tekenen en schilderen. Misschien zelfs naar de kunstacademie, of architect worden of conservatorium…alledrie opties moesten ontwikkeld worden, dus ook mijn teken- en schilderkunsten.
Het schilderen en tekenen van mensen is denk ik voor de meeste mensen het moeilijkste onderwerp, maar ook meest geliefde onderwerp. Of nou ja, een haat-liefde verhouding vaak.
Terecht, want tekenen en schilderen gaat vooral over het treffen van karakter en persoon op papier. Tegelijk! Het boek is echt een complete gids, wil je meer vat krijgen op het tekenen en schilderen van mensen. Er wordt vooral een manier van kijken getraind: beginnen met een silhouet en vervolgens uitwerken met licht en schaduw. Prachtig, rijk geïllustreerd boek en voor een zeer bescheiden prijs te koop op bol.com (6,99 euro).
Koop bij bol.com

8. Tekenlab, 52 creatieve oefeningen – Carla Sonheim (Tirion Art)
banner tekenlab
Inspiratie vinden is moeilijk, een eigen handschrift ontwikkelen ook. Met een eigen handschrift bedoel ik je eigen manier van tekenen ontwikkelen. Dat kan groot werk zijn, of juist heel klein. Een voorkeur voor bepaald materiaal of juist een combinatie van. Dunne lijnen op papier zetten of juist hele dikke ferme penseelstreken. Afijn.
Tekenlab is een fijn boek die allerlei onderwerpen benadert en je ook laat inspireren door bepaalde kunstvormen. Van Picasso tot het maken van een collage. Alle materialen worden gebruikt in een speelse opdrachtvorm om je echt met enthousiasme aan het werk te krijgen. Met succes! Ik gebruik de opdrachten in de klas (onderbouw havo/vwo of voor de basisschool), tijdens de cursus en voor mezelf. Je kunt het boek aanschaffen voor 14,95 euro.
Koop bij bol.com

Behalve de boeken die ik nu genoemd heb, ben ik ook erg benieuwd naar de boeken die jij misschien in de kast hebt staan. Tips hoor ik graag in de comments ! Andere reacties zijn ook welkom.

[fbshare]

Share Post :

More Posts

Leave a Reply