Reisverslag: Ligurië – Italië

De Ligurische kust: van de geboorteplaats van Columbus tot aan de overheerlijke focaccia.
Zo’n 1400 km rijker (vanaf Dokkum, het geografisch uiterste puntje van Nederland) is het echt genieten. Allemachtig, wat tref je in Italië toch paradijsjes…de schone Italiaanse kust is voortreffelijk, ik neem je vandaag mee.

banner ligurië1. Ligurië
Het is al weer een poos geleden dat ik in de zomer de Ligurische kust heb bezocht.
Om precies te zijn de zomer 2012. Het kustgebied van Italië, Ligurië, is meer toeristisch onder de Italianen zelf. Een populaire badplaats. Het kustgebied bestaat uit veel kleine dorpjes met een mooie boulevard en strand. 

banner culinair2. Culinair
Elke streek heeft zo zijn eigen keuken en aan de kust is de keuken ook aangepast aan het klimaat. Veel brood is op basis van aqua – water – vanwege het klimaat. Echte broden bakken lukt niet vanwege het vochtige en warme klimaat. Daarom is verse focaccia populair en veel verkrijgbaar. Verder is de frutti di mare nummer één op de kaart, de visvangst is grootste bedrijvigheid aan de kust.

3. Openbaar vervoer
Is spotgoedkoop! Voor een paar euro ga je van A naar B. De auto ergens parkeren is echt moeizaam, alles is op openbaar vervoer georiënteerd. De trein reist de hele dag langs de kust, is voorzien van hele goede airco en luxe tweede klas stoelen. Echt heel netjes. De prijs is ook erg laag. De bus rijdt tussen de kleine dorpjes geregeld heen en weer, maar minder comfortabel. De smalle wegen en inimini-dorpjes worden allemaal bezocht voordat je op plaats van bestemming bent. Maar om echt het Italiaanse gevoel en echt opgaan in de cultuur, moet je het zeker een keer doen.

IMG_6958
4. Portofino
Portofino is een klein Italiaans plaatsje aan de kust van  de provincie Genua. Het is een vissersdorpje van oorsprong, maar bijna niet te merken met alle dure winkels. Met duur bedoel ik dan ook echt duur: Dolce & Gabbana, Louis Vuitton en andere merken. Een bezienswaardigheid op zich!

5. Genova (Genua)
Wat  – een – stad. Jemig. Je waant je in  een hele andere wereld en alle zintuigen genieten hier volop. Waar moet ik beginnen? Voeg de volgende culturele hotspots in ieder geval op je bucket list.
banner palazzo– Genova Palazzo Ducale
Het hart van het gebouw is vroeg Middeleeuws. In verschillende tijdperken is het gebouw aangepast en uitgebreid. Qua architectuur is het dus al bijzonder genoeg.
Verschillende ruimtes zijn volledig gerestaureerd te bekijken en een groot deel van het gebouw heeft wisselende moderne kunst geëxposeerd. Ik heb destijds een gave tentoonstelling gezien van Yves Klein.

IMG_6753
– Centro Storico – Huis van Columbus en stadspoort
De stadspoort is Middeleeuws en loopt door de hele stad. Er zijn twee torens te bezoeken waarmee je een prachtig panorama foto kunt maken van de stad.
Het huis van Columbus is een klein middeleeuws huis, wat inzage geeft in hoe mensen in de middeleeuwen hebben geleefd.
IMG_6504– Piazza di Ferrari
Een prachtige gigantische fontein in het hart van Genova. Vaak worden hier fantastische markten gehouden met delicatessen.
IMG_6822– Duome di San Lorenzo
De kerk van San Lorenzo is vooral gotisch qua bouwstijl. Het is een enorm grote kerk. De kerk is van binnen imponerend met allerlei pracht en praal.
porto antico– Porto Antico
De haven van Genova is prachtig. Er is een enorm museum Aquario te bezoeken met zeedieren.
Gigantische boten worden aangelegd in de haven, oude en moderne schepen. Combineer je bezoek aan de haven met een terras of een diner, om wat langer te genieten van het uitzicht.
Wat ik zo fascinerend vind aan de haven? Ergens stel ik mij ook voor hoe Columbus met zijn schip de haven verlaat…(Aan fantasie geen gebrek!)

 

 

Share Post :

More Posts

Leave a Reply